Person med banjo

Sambandet mellan musik och mode

Att både ha mode och musik som stor intressen är långt ifrån ovanlig. De flesta av oss tycker om att klä oss i det vi tycker är snyggt, på samma sätt som de flesta av oss uppskattar att lyssna på och/eller spela musik. Många väljer även att koppla samman dessa intressen för att på det sättet skapa sig sin egen personliga stil. Att musik och mode i hög grad hänger ihop är ingen hemlighet, och många av dagens klädstilar går på något sätt att koppla ihop med en – eller ibland flera – musikgenre/r.

Tjej med personlig stil

Hur du klär dig behöver dock inte alltid reflektera din musiksmak och vice versa. Du kan till exempel bära snygga och sportiga peak performance kläder eller svarta kläder och nitar om du tycker om hårdrock och metal. På samma sätt behöver du inte nödvändigtvis klä dig i stora baggyjeans och hoodies för att du tycker om hiphop, eller i stuprörsjeans och randiga tröjor för att du föredrar att lyssna på indiepop. Däremot kan det finnas vissa tendenser som pekar på att en viss stil kopplas samman med en viss typ av musik. Det gäller kanske framför allt bland tonåringar och unga vuxna som många gånger är på jakt efter att hitta och visa upp sin identitet.

Många av oss tycker om mode och trender och att leka med vår personliga stil. Idag finns det många kändisar som sätter standarden för vad som är trendigt inom kläder och mode, och många av dem är musiker och artister. På det här sättet kan mode och musik också kopplas ihop. Dagens artister är på många sätt trendsättare, och dessutom är det flera av dem som samarbetar med till exempel kläd- och skomärken och till och med skapar sina egna klädkollektioner eller fungerar som ansiktet utåt för ett specifikt klädmärke.

Person som har shoppat

Vi tycker om att kopiera kändisars stilar, och det gäller även artister och musiker. stora artister blir ofta trendsättare, och det finns många sådana exempel genom tiderna. ABBA blev snabbt stilikoner under sin mest aktiva tid på 70- och 80-talet, precis som Janis Joplin satte den bohemiska stilen på kartan. Spice Girls fick många unga tjejer att dra på sig platåskor och så kallade buffalo-skor, och Robyns frisyrer har varit stora trendsättare.

quicksand