Marilyn Manson – balansen mellan det onda och det goda

Den amerikanska artisten Marilyn Manson är aktiv inom de tre genrerna skräckrock, alternative metal och industrirock. Med sin karaktäristiska stil som får honom att påminna om en kuslig karaktär från en skräckfilm har han fått massvis med fans över hela världen. Marilyn Manson heter egentligen Brian Warner. Under 1989 startade han sitt första band och de kallade sig för Marilyn Manson & The Spooky Kids, vilket senare kortades ner till Marilyn Manson. I den självbiografiska boken “Den långa vägen ut ur helvetet” förklarar han varför detta blev hans bandnamn. Förnamnet togs från Marilyn Monroe som symboliserade glamour och skönhet. Efternamnet togs från massmördaren Charles Manson som är en symbol för ren ondska. Han skriver i boken att allt har en ljus och en mörk sida, vilket han ville återspegla i bandet.

En reaktion på uppväxten

I många år var Brian Warner elev i en kristen skola i staden Canton. Där talade lärarna mycket om att jordens undergång var nära och att djävulen fanns bland dem. Brian tyckte att lärarna hjärntvättade dem, men samtidigt oroade han sig för att det var han som var djävulen. Denna konflikt gav honom mardrömmar som han ännu lider av. Den kristna skolan predikade också om de farliga dolda budskapen som fanns i rockmusik och fastslog att det var förbjuden musik. Bilder på rockstjärnor visades också upp, men det fick motsatt effekt eftersom Brian lät sitt hår växa och tog hål i öronen för att efterlikna dem. Idag är det Marilyn Manson som kritiseras av kristna i USA. De tycker bland annat att hans budskap och stil är olämpliga för tonåringar. Bland vissa är han dock mycket älskad och det kunde man till exempel se när seriemördaren Charles Manson dog. Utan att inse att fansen sörjer fel Manson uttryckte de sin sorg på internet om att deras största idol var död.

Marilyn Manson och Columbine

När Marilyn Manson grundades var de helt unika och därför fick de snabbt skivkontrakt med skivbolaget Nothing Records som ägdes av Trent Reznor från Nine Inch Nails. Deras första album hette “Portrait of an American Family” och släpptes 1994 . Sedan dess har bandet släppt sju fullängdsalbum och Marilyn Manson som soloartist har sålt över 50 miljoner exemplar av sina album. Tyvärr har Marilyn Mansons karriär förstörts något efter Columbine-massakern som skedde 1999 och två unga män dödade 12 av sina skolkamrater samt lärare. Männen var nämligen Marilyn Manson-fans och lyssnade regelbundet på hans musik. Att det var det som fick dem att begå massmordet är dock inte bevisat. Trots denna tragedi så fortsätter bandet att turnera och spela in skivor. År 2018 turnerar till exempel Marilyn Manson runt USA så har du vägarna förbi, varför inte passa på att köpa en läcker klänning från baum und pferdgarten i en gotisk stil för att rocka loss till en av världens mest unika artister?

quicksand