Deep Purple och de många medlemsbytena

Deep Purple bildades år 1968, men idén till bandet föddes redan år 1967, när trummisen från bandet Searchers, Chris Curtis, kontaktade affärsmannen Tony Edwards för att höra om han ville vara manager åt en grupp han hade tänkt sätta ihop. Bandet skulle heta Roundabout, det vill säga ”Rondell”, och Curtis idé var att bandets medlemmar skulle komma och gå precis som i en rondell. Bandet skulle alltså vara en slags supergrupp, där kända musiker kunde avlösa varandra. Curtis, tillsammans med sin partner, rekryterade majoriteten av de medlemmar som skulle bli Deep Purple, men tappade sedan snabbt intresset för projektet han startat, vilket till viss del berodde på hans missbruk av LSD. De rekryterade medlemmarna plockade dock upp projektet, eftersom de själva fattat intresse för det, och rekryterade de sista medlemmarna.

Även om Deep Purple sedermera inte behöll namnet Roundabout så som var tänkt, har medlemmarna i gruppen ändå kommit och gått i stor utsträckning under deras karriär. Faktum är att fansen till bandet har namngett de olika medlemsuppsättningarna, för att lättare kunna tala om olika perioder av bandets historia. De har helt enkelt fått namnen Mark I, Mark II, Mark III och Mark IV, och dessa syftar på de olika konstellationerna som bandet hade mellan 1968 och 1976, det vill säga fram till bandets uppehåll. Den mest kommersiellt framgångsrika medlemsuppsättningen var Mark II, som bestod av Ian Gillan, Jon Lord, Roger Glover, Ian Paice och Ritchie Blackmore, och var verksam under flera perioder: först mellan 1969 och 1973, därefter igen mellan 1984 och 1989, och slutligen en sista period mellan 1992 och 1993. Det är den första av dessa perioder som verkligen satte Deep Purple på kartan som ett av de största rockbanden genom tiderna. I Mark I var det Rod Evans som stod för sången istället för Ian Gillan, och Nick Simper som spelade bas istället för Roger Glover. Efter Mark II var det återigen sångaren och basspelaren som byttes ut för att bilda Mark III, som istället för Evans och Simper hade David Coverdale och Glenn Hughes. Mellan 1989 och 1992 hade bandet återigen en ny sångare, denna gång i form av Joe Lynn Turner. Bandet fick Steve Morse som gitarrist år 1994, och sedan dess har bytena av bandmedlemmar minskat, men det hindrade inte att Lord lämnade gruppen år 2002. Idag består Deep Purple därför av Ian Gillan, Steve Morse, Roger Glover, Ian Paice och keyboardspelaren Don Airey, som ersatte Lord.

Deep Purple är dock inte ensamma om detta ständiga byte av medlemmar – faktum är att en hårdrocksgrupp som inte har haft några byten är extremt sällsynt. På de flesta andra arbetsplatser är det dock inte hållbart att ha så hög omsättning på sin personal som hårdrocksband har – där vill man istället hitta rätt person från början, eftersom det annars blir mycket dyrt för företaget. Detta är något som kan vara lättare sagt än gjort, och om man vill ha hjälp av proffs med sin rekrytering kan man därför vända sig till bemanningsföretag som Placera Personal, som är experter på bemanning i Stockholm. Då kan man vara säker på att man inte kommer att behöva byta personal lika ofta som Deep Purple bytte bandmedlemmar.

quicksand