Kurt Cobain – grungens ansikte

Kurt Cobain är onekligen den enskilda person som förknippas allra mest med musikgenren grunge, som hade sin storhetstid på 1990-talet. Det var genom framgångarna med sitt band Nirvana som han kom att associeras till denna genre och rörelse, men förutom hans musik och låttexter var det också Cobains livsöde som gjorde att han för alltid befästes i vårt kollektiva medvetande: Cobain begick självmord den 5 april 1994, bara 27 år gammal.

Cobain föddes i Aberdeen, Washington, år 1967. Han bildade Nirvana tillsammans med Krist Novoselic år 1987, 20 år gammal. Cobain hade då hoppat av skolan fem år tidigare, när han var 15 år. Deras debutalbum, Bleach, släpptes två år efter bandets bildande, år 1989, av ett oberoende skivbolag. Tack vare albumets framgångar kunde Nirvana skriva kontrakt med ett större skivbolag, och det var i samband med deras andra album, Nevermind, som Nirvana verkligen fick sitt genombrott. Det berodde särskilt på låten ”Smells Like Teen Spirit” från detta album, en låt som än idag är Nirvanas mest kända och som ofta anges som typexemplet på grunge. Albumet gjorde att Nirvana redan i början av 1990-talet kallades ”the flagship band” för Generation X, och att Cobain hyllades som ”talesmannen för en hel generation”.

Cobain själv var dock aldrig bekväm med att bli kallad detta, och ansåg att hans budskap och konstnärliga vision hade misstolkats av bandets fans. Han hade också problem med att hantera all den uppmärksamhet från media som kom med bandets framgångar.

Dessa personliga problem var sannolikt en bidragande faktor till den depression som Cobain kämpade med under sina sista år i livet. Han hade även problem med hälsan, och led av ett heroinmissbruk. Den 8 april 1994 hittades han så död i sitt hem, efter att ha skjutit sig själv i huvudet. Efter hans död upplöstes Nirvana, men de hade redan skapat sig en plats i musikhistorien genom sina 75 miljoner sålda album över hela världen.

Om du är ett fan av Cobain och Nirvana, och tycker om att drömma dig bort medan du lyssnar på deras musik, ska du gå in på Sleepo.se. Där finns nämligen ett stort utbud av sängar för alla smaker, så att du kan ligga skönt och fokusera helt på musiken.

quicksand