De lyckliga kompisarna – svensk punk när den är som bäst

De lyckliga kompisarna, eller DLK som de oftast kallas, är ett svenskt punkband som särskilt skapar musik inom subgenren trallpunk (som karakteriseras av trallvänliga melodier, vänsterpolitiska texter och snabba trummor).

Bandet bildades ursprungligen år 1989 av Mart Hällgren (bandets sångare) och Björn Gunér. Namnet hittade de i en bok om kulturlivet i Sovjetunionen, som omnämnde ett band vars namn betydde just ”De lyckliga kompisarna” på ryska. Att bandmedlemmarna läste en bok om Sovjetunionen var ingen slump, då flera av deras låtar har behandlat politiska ämnen som kapitalism (”Riksbanken”), livet som fattig (”Allmosor”), ryskt ledarskap (”Rysk bompa”) och rasism och nazism (”Troll och häxor”).

Deras första album kom år 1991 och fick titeln Le som en fotomodell. Bandet hann sedan släppa ytterligare tre album, Tomat, Sagoland och det självbetitlade DLK. DLK var verksamma fram till år 1997, då de splittrades efter att ha sagt farväl genom fyra spelningar på Kafé 44 i Stockholm. (Dessa spelningar samlades sedan på en liveskiva). Gruppen gjorde därefter ett uppehåll i 11 år. Under den tiden försökte Mart Hällgren satsa på en solokarriär, och bildade även ett annat punkband under namnet UBBA.

År 2008 meddelade dock DLK till alla fans glädje att de skulle återförenas. Förutom de ursprungliga medlemmarna Mart och Jouni (trummisen som medverkade på bandets två första album) ingick nu även gitarristerna Roger Reinstam och Fredrik Åberg i gruppen. Passande nog höll bandet sin första spelning efter återföreningen på Kafé 44. Sedan dess har bandet släppt en EP och en LP med titeln Hugos Sång, samt ytterligare två studioalbum, De Motvilliga Konstnärerna (från 2013) och Bara Tiden Är Ny (från 2016).

Om du ser att DLK ska ha en spelning snart, men spelningen hålls i andra änden av Sverige, ska du gå in på Avionero.se. Där kan du nämligen enkelt söka efter flygningar som passar dig, både vad gäller pris och tid, så att du kan komma fram i god tid före spelningen och ha pengar över att köpa en bandtröja efteråt.

quicksand