Starta din musikkarriär på Youtube

Om du vill kunna leva på din musik behöver du både skriva musik som folk gillar, och nå ut med den. Om du är en skicklig musiker kommer det vara det senare som kommer att vara det svåraste. Ett bra ställe att starta din karriär på är på Youtube.

Musik

Det är svårt att leva heltid som musiker. Det enklaste sättet är att bli musiklärare, vilket ger både fast anställning, ett jobb som betjänar samhället och en möjlighet att jobba med musik. Många musiker vill dock få hålla på med den musikstil som de trivs med. Musik är som kläder och mobiler – det är ett sätt att uttrycka sig på. Du hittar snygga iPhone 11 skal hos teknikdelar.se. En och annan musiker kan arbeta med musik på heltid genom att spela och sjunga. Det kräver ofta en lång utbildning eller precis rätt sammansättning på ett band, som gör en hit som slår igenom i rätt tid. Det finns dock ett tredje sätt och det är genom nätet och särskilt Youtube.

Musikkarriär på Youtube

Det finns musiker som lever heltid på sin Youtubeinkomst. Sedan finns det många som får en sidoinkomst eller som använder Youtube och andra kanaler på nätet, för att skapa en karriär och få spelningar. Ett exempel på ett band som fått mycket hjälp av Youtubefilmer är piano- och celloduon ”The Piano Guys” – ett amerikanskt band som gör melodiösa och vackra tolkningar av kända låtar. De är både stora på Youtube och har utsålda konserter.

Youtube hjälper dig främst på två sätt: du eller bandet blir känt och du kan få en inkomst som gör att du kan få mer tid att satsa på din musik. Det finns två sätt att få många visningar – och därmed en del inkomst – på Youtube. Antingen gör du fantastiska musikvideos som får stor spridning – som The Piano Guys – eller så skapar du en kombination av musikvideos och träningsfilmer med det instrument som du spelar.

Musikfilmer

För att lyckas skapa stora musikfilmer på Youtube kräver det att du antingen gör något speciellt eller är en mycket skicklig musiker. Det räcker inte att spela in en cover på en U2 låt och låta riktigt bra. Det finns det redan många som kan, du måste lyckas med något extra. Du eller bandet måste skapa något eget av kända låtar, och sedan ta hjälp av skickliga fotografer och ljudtekniker för att skapa en riktigt bra musikfilm. För att få riktigt många visningar måste det helst också tilltala ”massan” – vanliga människor som lyssnar på lite av varje och väljer ”easy listening”. Det är de vanliga människorna, som genom att titta på din film om och om igen, som ger dig inkomst.

Det andra sättet är genom att skapa något unikt, som att spela Beethovens Månskenssonat på elgitarr, som Tina S på Youtube. Det tredje alternativet är att skapa flashmobs – vilken återigen kräver något extra, mycket folk, bra musiker, fotografer och ljudtekniker. En flashmob som blir viral behöver dock inte alltid ha de skickligaste musikerna, däremot bra filmkvalité.

quicksand