Musik till barnkalaset

Redan från en mycket tidig ålder tycker barn att musik är väldigt roligt och spännande. Är det dags för födelsedagskalas är det säkerligen ännu viktigare att favoritlåtarna ska spelas. Barn förknippar gärna musik med rörelse och lekar av olika slag. Detta är något som man kan märka av redan när barnet är bebis eller kanske till och med fortfarande befinner sig i magen. Det finns en anledning till varför det finns väldigt många melodier och vaggvisor som riktar sig till barn.

Vilken typ av musik ska man då välja till barnkalaset? Att hitta fina ballonger är enkelt och detsamma gäller för pinata och tårta. En pinata höjer stämningen maximalt när de små ska slå sönder godisbomben, men även här kan det vara kul att det finns någon rolig musik i bakgrunden. Som vuxen kan det vara riktigt klurigt att försöka hänga med i vilken musik som gäller för stunden, åtminstone för barn. Ena dagen är det Selena Gomez som gäller och andra dagen är det istället Katy Perry. Ett bra sätt att ta reda på lämplig musik är naturligtvis att fråga barnet vad som uppskattas, men man kan även använda sig av internet för att få reda på de senaste hitsen!

Ta hjälp av Sveriges Radio

Visste du t.ex. att Sveriges Radio en gång i veckan bestämmer sig för att publicera en lista som går under namnet “Fredagsdiscot”. På denna låtlista kan man inte bara hitta de senaste hitsen som cirkulerar just nu, utan det finns även en och en annan klassiker med. Många av låtarna lämpar sig riktigt bra även för yngre personer. Har man däremot kalas för väldigt små barn kan andra alternativ vara bättre.

Små barn uppskattar gärna musik som kommer från olika tv program. Det finns flera populära program som man kan hämta inspiration från. Ett bra alternativ kan vara olika typer av Disney sånger, t.ex. sånger från Djungelboken, Lilla sjöjungfrun, Lejonkungen, Frozen och mycket mer. Det mesta brukar gå hem!

Musiklekar

Det finns flera olika sätt att tillföra musik på ett barnkalas. Ett alternativ är att ha på musiken i bakgrunden hela tiden, ett annat är att sätta på den när det är dags för lekar. Det finns många lekar som man kan leka där musik står i fokus. Här nedan kommer några riktigt härliga tips. Vissa lekar lämpar sig bättre för äldre barn.

  • Huvud, axlar, knä och tå
  • Björnen sover
  • Dansstopp
  • Hela havet stormar

Har du svårt att komma på olika lekar så glöm inte att det finns andra runt omkring dig att fråga. Fråga föräldrarna till de barn som ska komma på kalaset eller varför inte höra dig för med olika föräldraforum på nätet? Det finns många som kan dela med sig av musiktips från sina egna barns kalas.

quicksand